תושבי העיר מריעים לכובשי קלקיליה והמשולש

תושבי העיר מריעים לכובשי קלקיליה והמשולש


הישובים היהודיים שבקרבת מקום, מושב נוה-ימין ןהקיבוצים ניר-אליהו ואייל, התבססו והתרחבו ונוסף אליהם הישוב צור-נתן. החשש מפני העיירה הערבית שבעברה המזרחי של מסילת הברזל פג. היא התפשטה מאד, נבנו בה בתים חדשים ובלילה הוארה כולה באור חשמל. אולם קריאת המואזין מעל צריח המגדל שוב לא עוררה חרדה כבעבר.

מלחמת ששת-הימים

מלחמת ששת-הימים שבה הוסר מעל מדינת ישראל איום של השמדה ונוצרה מציאות בטחונית ומדינית חדשה בישראל ובמזרח-התיכון כולו, נתנה את אותותיה גם בכפר-סבא, תוך שעות ספורות נהפך האיזור מאיזור ספר לאיזור מרכזי. הגבול, שהיה במרחק שני קילומטרים בלבה הורחק במלחמת ששת-הימים למרחק של יותר מ-50 ק''מ בקו אווירי. הסיוט ששמו קלקיליה הוסר סופית.

המלחמה בחזית הירדנית החלה, כידוע, בבוקר ה- 5 ביוני, כאשר פתחו הירדנים בהפגזות וביריות לשטח ישראל לאורך הגבול כולו. הירדנים הפעילו את כל סוגי הנשק שהיו ברשותם ובתוכם תותחי ''לונג-תום'' שהוצבו בגיזרת קלקיליה ושפגזיהם הגיעו עד איזור תל-אביב. אולם בעיקר הותקפו הישובים שבקרבת כפר-סבא - אייל, רמת-הכובש, ניר-אליהו, ושיכוני וספטל וקפלו בכפר-סבא. מטוטי הירדנים תקפו את מפעל ''אלבר'' בכפר-סבא ובהתקפה זו נהרגו ארבעה מעובדיו ו-15 נפצעו.

צה'' ל יצא להתקפה על יעדים שונים בחזית הירדנית ואלוף פיקוד המרכז הורה לכוח חי''ר לכבוש את קלקיליה. עם פתיחת המערכה בגיזרה זאת פתחו מטוסי חיל-האוויר בהפצצות על סוללות התותחים שברכסים מעל קלקיליה. התותחנים פתחו בריכוך והכינו את פריצת הכוח הישראלי לעבר קלקיליה. כיבושה של העיר כמעט ולא נתקל בהתנגדות, מאחר שהלגיון הירדני ברח מעמדותיו ועמו כמעט כל תושבי העיירה. ביום ג' בצהריים נשתתקו תותחי הלגיון ובערבו של אותן יום כבר היתה קלקיליה מכותרת מכל עבריה. ביום ד' בבוקר כבר התהלכו ברחובותיה רבים מתושבי כפר-סבא. בעיר, שנראתה כעיר רפאים, שלט מושל צבאי.

ב-1967 , שנת מלחמת ששת הימים , מלאו 75 שנה לגאולת אדמת כפר-סבא ו- 65 שנה לראשית ישובה, שני ימים גדולים היו לכפר-סבא המחודשת והם שלובים במאבקים היסטוריים גדולים של מדינת ישראל. ביום כיבוש כפר-סבא הערבית

304


| התוכן | עמוד קודם | עמוד הבא