הסנדלריה - ראשית התעשייה הקיבוצית
נלוותה עליהם קבוצה מ''השומר הצעיר'' בווינה וקבוצה גדולה מהתנועה ביוגוסלאויה. יחד מנה הקיבוץ 145 חברים.
בואו של ''המנוף'' לכפר-סבא היה קשור קשר ישיר עם תקופת הגיוסים להצלת העבודה העברית בשרון. הקיבוץ של תנועת ''השומר-הצעיר'' נשלח לכפר-סבא בימים ההם ונשאר בתוכה כגרעין לקיבוץ גדול.
הקיבוץ הצטיין בכך שעל אף תקופת ''הפרוספריטי'' והבריחה מהמושבה, מספר העוזבים היה קטן מאד. הקיבוץ עבר להתישבות בדרום והקים שם את משק גת.
החברים הראשונים עלו ארצה בשנת תרצ''ט תוך הטלטולים והיסורים הידועים של העליות הבלתי חוקיות ונתקבלו כ''גרעין'' קבוצתי בקיבוץ ''למקור '' בהרצליה. אחרי הכשרה של שנה כשמספר חבריה הגיע ל-20 , יצאה הקבוצה בפורים ת''ש לרשות עצמה וקבלה בכפר-סבא את המחנה שהתפנה ע''י הקיבוץ ''הנוער הציוני'' שעבר לאושה. המחנה נמצא בגבול המושבה סמוך לכפר-סבא הערבית וכך ניתנה ממשות לשם הקיבוץ בהיותו בפועל משמר-הכפר.
הקבוצה החלה את קיומה ואת בנינה בתנאים קשים מאד. החברים היו בלי הכשרה כלשהי ובלי הדרכה מתאימה, השמירה על הבטחון ושפור המחנה שהצריכו הרבה אנשים - הטילו על החברה המצומצמת עול כבד מדי.
על אף התנאים הקשים לא נכשלה הקבוצה במאבק הקיום שלה ואף הצליחה לבצר לעצמה מעמד ולא נתערערו היסודות הכלכליים של הקבוצה שהורכבו מעבודה שכירה בפרדסים ומשק העזר. נחכרה אדמה לפלחה, נקנו מכונות וזוג פרדות נוסף לסוס, גידול תפוחי-אדמה וכל סוגי הירקות האחרים הצליחו. בינתיים הגיעו חברים מהגולה והקבוצה גדלה עד 43 נפשות: 27 חברים, 16 חברות, 8 משפחות וילדה בת 10 חדשים.
412