הפנימייה התיכונית למחוננים.

הפנימייה התיכונית למחוננים.


שכר הלימוד לתלמידי כפר-סבא היה 36 ל''י בשנה מקסימום, ולתלמידים מהסביבה - 33 ל''י. שכר הלימוד המינימאלי היה 18 ל''י. לבני חיילים, נוטרים ופועלים חקלאיים ניתנו הנחות מיוחדות.

הבסיס הכספי של החינוך התיכון היה שכר הלימוד ותמיכות ציבוריות, שהיו תחילה מקומיות בלבד וגם קטנות מאד, אך גדלו משנה לשנה, עד שבית- הספר כולו הועבר, ככל שאר מוסדות החינוך, לרשותה של המועצה המקומית.

הלבטים על קיומו של בית-החינוך התיכון לא היו קטנים כלל וביחוד הכביד על קיומו ועל התפתחותו חוסר שיכון קבוע. יירשם הדבר לזכותה של הנהלת חברת ''הציבור'' במקום, שהעמידה לרשות המוסד שלושה חדרים ואף הוסיפה אגף מיוחד למטרה זו, עד שהמוסד עבר לבית משלו.

השנים הראשונות לקיומו של המוסד היו הקשות ביותר. המוסד לא היה שלם והכיל רק שתי כיתות. היה עליו להבטיח את הקיים ועם זאת לדאוג להמשך פיתוחו. הדבר נתקל בקשיים פנימיים וגם חיצוניים. צרכי בית-החינוך לא היו ברורים להנהלה ולאחראים על קיומו, וביחוד לתלמידים, שלא היו רגילים לסדר חיים של בית-ספר תיכוני. ואמנם, עם גמר השנה הראשונה התברר, כי חלק מבין התלמידים הסתפקו בנסיון חד-פעמי, לא האמינו בהמשך קיומו של המוסד ולא היו מוכנים לשאת יותר בחבלי יצירתו. אולם נמצא קומץ תלמידים, שחתר בכוח ובאומץ והוא שהגיע למטרה - סיום הכיתה השמינית. בכך נסתיים הפרק הראשון בתולדות המוסד.

על בית-החינוך התיכון על-שם ברל כצנלסון מספר מנהלו ג. לחמן :

''בית-החינוך התיכון על-שם ברל כצנלסון בכפר-סבא אינו רשאי להסתפק בהוראת כל המקצועות שדורש משרד החינוך ואף לא בהכנה שקדנית ומוצלחת לבחינות הבגרות. אפילו תכנית מגוונת של פעולות חברתיות-תרבותיות מחוץ למסגרת הלימודים אינה משלימה עדיין את התמונה עשירת הרוח והתוכו, שכותרתה - בית-חינוך תיכון על-שם ברל כצנלסון. חינוך והקניית ערכים ברוח תורתו של הוגה הדעות ומורה הדרך של דור החולמים והמגשימים - הם משימה, שההתמודדות איתה תובעת כוחות נפשיים, דבקות בעקרונות, מתן דוגמה והגשמה אישית, התנדבות ומאבק מתמיד נגד זרמים ורוחות חדשות הנושבות בכיוון הסוטה מ האידיאלים של ברל ולעתים מנוגד להם.

''הישגים צנועים, אולם חשובים, האירו את פניהם לבית-הספר : 20 כיתות

353


| התוכן | עמוד קודם | עמוד הבא