פרדס למפרט
המקים, ולכן רצה הא' בן-צבי במשא-ומתן עם שלטונות מחוז הדרום ועם המזכירות הראשית של הממשלה בדבר קביעת חוקה למועצה מקומית לכפר-סבא.
"המשא-ומתן הזה, אשר נמשך חודשיים, הסתכם בהצעה, שבאה מצד הממשלה : להכריז על כפר-סבא במועצה מקומית. המועצה הראשונה לא תהיה נבחרת; כי אם ממונה, ותורכב משבעה חברים - ששה מייצגים את שלושת הצדדים והשביעי - נייטראלי.
"מועצת פועלי כפר-סבא התנגדה למועצה ממונה משני טעמים :ראשית, היא חששה, שעל-ידי מינוי המועצה יידחה זמן הבחירות עד בלי סוף ושאף פעם לא תחיינה בחירות. שנית, היו חששות בקרב הפועלים, שחהרכב הבלתי-מתאים של המועצה הממונה ישפיע לרעה על עצם הבחירות, אם תתקיימנה כאלה בסוף השנה.
''הנהלת הוועד הלאומי דנה בכובד-ראש בשאלה ומצאה, שההצעה הזאת היא היחידה שיש בה משום קידום מצב העניינים בכפר-סבא".
בתגובה לתזכירו של יושב-ראש הוועד הלאומי כתבו נציגי סיעת הפועלים לוועד הפועל של ההסתדרות, כי רק הודות לציבור הפועלים, אשר חי בכפר-סנא בשנות המאבק על העבודה העברית, קם ונתבסס במקום ישוב בעל משקל. רוב האיכרים וכל אנשי המעמד הבינוני, אשר מספרם גדל במשך השנים, נהנו ונבנו מהפועלים על-ידי קבלת שכר דירה ומכירת תוצרת מחנויותיהם. בכפר-סבא היו גם מאות פועלים, אשר עבדו במשקים הגדולום שבסביבה - תל-מונד, גן-חיים תל-אשר ואחרים.
חיים שורר (עורך ''דבר" לשעבר), שהיה זמן מה מזכיר מועצת הפועלים במקום, כתב, שאין להסכים לוועד זמני, כי בתנאים הנוכחיים אין כל ספק, שכל ועד זמני כזה ייהפך לוועד מתמיד לתקופה ארוכה, וכל נסיון לשנות את המצב יוצג שוב כיצירת מחלוקת וכהפרת הסכם. בדרך זו רק תידחה האפשרות לכונן את הארגון הציבורי על יסודות נכונים. "שלחנו לוועד הלאומי את תזכירנו, שנחתם על-ידי 1,013 איש, הם 90 אחוז מתושבי כפר-סבא, 90 אחוז דורשים בחירות לקהילה, ועל הוועד הלאומי להצטרף לדרישה צודקת זו", כתב שורר.
''מאותם הטעמים אנו מתנגדים להקמת איזה ועד זמני במקום בחירות למועצה מקומית. הממשלה, שהשליטה כאן את המוכתרים, עומדת עכשיו למנות שני גפירים, שאין יודעים מי יהיו ומה יעשו ואם לא ישמשו שומרים נוספים
220