זכרונות איש כפר-סבא


| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא

יכול להשיב לאותו ח. כהן, שהחלקה קיימת ומחכה לו שיבוא לקבךה. - מאז ניהלתי את ספר האחוזה עד שנת 1925, כשהממשלה החלה בסידור הקרקעות בארץ ובניהול ספרי-אחוזה שלה. אז נדרשו המושבות למסור את ספרי האחוזה שבידיהן למחלקת הטאבו. זו הכירה ברישומים שלנו כתעודות צבוריות מהימנות והעתיקה את כל תכנן לספרי האחוזה הממשלתיים. כך הועברה במחי-יד אחת אדמה בשטח למעלה מ-3000 דונם מרשות מר נרסיס לוון (בעל האדמה ''בשם מושאל'' בטאבו הטורקי) לרשות עשרות בעליה האמתיים.

הברית עם האדמה משכה אותנו חזרה לכפר-סבא לקומם את הריסות בתינו ומשקינו. אכן אטית היתה החזרה. לסידור חיי מושבה ראויים לשמם היה צורך בריבוי מספר התושבים. לכן השתדל הועד למשוך מתישבים נוספים. לשם כך רכש מאה דונם אדמה ליד המגרשים הקיימים, כדי לחלקם לעשר חלקות בנות 10-10 דונמים לעשרה תושבים חדשים שיתקשרו אל המקום ויבנו בתים. אמנם היו מגרשים פנויים במושבה, שבעליהם לא היו מסוימים, רק באופן סתמי היה רשום לזכותם מגרש בתור תוספת לחלקתם, אך הבעלים הללו או בניהם הרי יכולים לבוא בכל עת ולדרוש את מגרשיהם הנוספים. לשם כך שלח אותי הועד לירושלים אל מר המבורגר, בעל אדמה בכפר-סבא. ממנו קניתי את מאה הדונמים בשביל הועד.

ואכן באו מתישבים למגרשים הללו. נוסף על אלה באו בעלי נחלאות ממקומות שונים בארץ ומהעולים החדשים, ביניהם גם אנשים שקנו חלקות מבעליהן הקודמים, והחלו מתישבים בכפר-סבא. לפתע נתגלה, שאדמת-החול שלנו צופנת בתוכה זהב, המסוגל לצאת לאור-עולם בצורת תפוחי-זהב. הפרדסנות עלתה לגדולה כענף-משק רב-סיכויים ושופע הכנסות טובות. יהודים התחילו עולים ארצה, מביאים כסף ומחפשים ''השקעות''. האדמה בכפר-סבא הנדח זולה בהרבה מאשר בתתח-תקוה, -

159

זכרונות איש כפר-סבא


| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא