זכרונות איש כפר-סבא


| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא

נעשתה על-ידי פועלים מבין המהגרים עצמם. עבודהזו הופרעה לא פעם על-ידי אנשי השלטון, שלא שכחו את האיסןר לבנות בתים בלי רשיון... . ורק במחיר ''פיוסים'' בשוחד הצלחנו להשתיקם לזמנים קצרים. כך נגמרה איך שהוא העבודה ושוב השתרר הלך-רוח של יציבות זמנית עד לישועה הקרובה... . ביחוד גברו התקוות לסיום פרשת התלאות כשהגיעו השמועות בסוף הסתיו על הבקעת החזית הטורקית-הגרמנית בקו עזה-באר-שבע, על התקדמות הצבא הבריטי, כיבוש מושבות הדרום, והערים יפו, ירושלים. רעם התותחים התקרב יותר ויותר. טורי-צבא נסוגים עברו גם מקרבתנו. חשבנו, כי עוד מעט, עוד מעט... .

אך הנה בא עלינו השלב הקשה והמר ביותר של תלאות המלחמה. - הטורקים כבר יצאו גם מפתח-תקוה. היה נדמה כי ימשיכו בנסיגתם. אולם דוקא כאן התאוששו, חזרו וכבשו את פתח-תקוה ןשלטו בה עוד שבועות אחדים. אחרי שנאלצן לצאת ממנה ייצבו את חזיתם על הירקון ועל הגבעות שמצפון לו. קו החזית נשאר איפוא. בקרבת כפרנו. אנו היינו מנותקים מפתח-תקוה, שלפני כן היינו מביאים ממנה אספקה.

הכבוד הזה, להכניס את כפרנו להיסטוריה כנקודה בחזית המלחמה, עלה לנו בצרות צרורות. כפרנו נתמלא צבא. הקצינים תפסו להם חדרים לדירה בבתים המעטים. גם בביתי תפסו בשביל המפקדה את החדר שאנו בעצמנו דרנו בו. הוכרחנו להצטופף עם הטף במטבח. את המקום והציוד של בית החולים אשר למהגרים תפסו בשביל הצבא הטורקי. חפרו חפירות-חזית על הגבעות שמדרום למושבתנו (במקום פרדסי מגדיאל כיום). גם במשקקינו החרימו את גדרות כרמינו ובתייל הדוקרני שלנו הקימו מיתרסים לפני חפירותיהם, כרתו עצים רבים מיערותינו ומכרמינו לצרכי הסקה וביצורים. עינינו רואות בחורבן עמלנו ואסור לנו אף לפצות פה ולהתאונן , לכל יחשדונו בחוסר נאמנות למולדת, כדוגמת היהודים ההם מזכרון-יעקב וממקומות אחרים שנאסרו והובלו

139

זכרונות איש כפר-סבא


| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא