כפר-סבא הערבית אחרי כיבושה
אל תושבי הארץ, בספטמבר 1939 , נאמר : ''המלחמה של גרמניה הנאצית נגד בריטניה הגדולה היא גם מלחמתנו וכל העזרה לצבא ולאומה הבריטית תינתן בנפש חפצה''. המוסדות הכריזו על מיפקד כללי של מתנדבים לשירות לאומי של בני הישוב מגיל 18 ועד 50 , 126,000 גבר ואשה התייצבו לשירות העם, בהתאם כהכרזת המוסדות לגיוס (מאי 1941 ) הורכבה ועדת גיוס מקומית : ש. אנגל (יו''ר) ומ. פומרנץ (ההסתדרות), י. גוטמן וי. פפר (חקלאים).
אליהו גולומב כתב בשם המרכז להתגייסות :
''ידוע לנו שמועצת כפר-סבא היטתה גם עד כה שכם והושיטה את מיטב עזרתה לפעולות הגיוס וההתנדבות, ויש לנו היסוד לקוות, כי מעתה תקבל המועצה ברצון מיוחד את הפעולה במקום ובהיקפה המלא'',
בישיבת המועצה המקומית, ביום 23 ביוני 1942 בנוכחות באי-כוח הארגונים, המפלגות, המוסדות והחוגים השונים במושבה, הוחלט לפנות בכרוז אל התושבים ובו נאמר :
''המוסדות העליונים של הישוב, בשיתוף מלא עם כל החוגים, המפלגות הציוניות והארגונים הכלכליים, קראו את הישוב לגיוס - להגנת הארץ ולמלחמה בצורר היהודים ובאוייב האנושות. כולנו לפקודה ! כל בני המושבה ובנותיה, כולנו נעבוד שכם אחד לביצוע מפעל ההתגייסות ולמילוי ייעודנו הגדול בשעת חירום זו לארץ ולעם.
''דבר הגיוס קום יקום ! על כל חייבי הגיוס לצבא (בני 31-20 , בהתאם לצו ההתגייסות מס. 3 ) להתייצב תוך חמישה ימים בלשכת הגיוס המקומית, אחרת יוכרזו כמשתמשים ממילוי חובה לאומית ועליהם יהיה לשאת בתוצאות הנובעות מהשתמשות זו. חובת ההתגייסות חלה גם על אלה שקיבלו שחרורים יעליהם להתייצב מחדש בפני ועדת ההתגייסות הכללית.
''כל בני המושבה ובנותיה(בגיל 19-17, ו-45-32, בהתאם לצו ההתגייסות מס. 3 ) חייבים להתייצב לשירותים השונים של ארגוני הבטחון, לנוטרות, הג''א ומד''א. נגד המשתמטים מצו הגיוס הזה יאחזו באותם האמצעים כמו נגד המשתמטים מגיוס לצבא וכל פעולות הסנקציות תחולנה גם עליהם.
''!יחד עם ההתגייסות בנפש מוכרז בזה על מגבית ההתגייסות לשם הגברת הבטחון וההתגוננות ולשם הבטחת עזרה מלאה לחייל ולמשפחת החייל. משתמט ממילוי חובה זו בהונו - דינו כדין משתמש ממילוי צו הגיוס בנפש''.
298