ציון לחללי כפר-סבא והסביבה: תרצ''ו-תרצ''ז


| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא

כיצד נפצע יחיאל חיימוביץ

השומר בר-אדון ואתו שני הנוטרים יחיאל חיימוביץ ואריה טימופיוב יצאו ב-7.30 בערב לבקר את משמרות השומרים והנוטרים בגבולות הפרדסים של רייסקין, לופטה, פרוידנהיים, פפר, וברגר. בעברם מפרדס רייסקין לפרדס פרוידנהיים ראו כמה אותות שנתנו מאהלי הבידואים החונים על ההר מצד צפון של המשקים. השומרים הרגישו באותות ומהרו להיכנס לפרדס. נראתה גם להבה מצד אוהל שני העומד יחידי לא-הרחק מאהלי הבידואים, ומיד נורו יריות מו הואדי הקרוב (בערך 10 מטר). בר-אדון וטימופיוב השיבו אש. חיימוביץ חש בירכו, ובר-אדון לקח אותו על הגב ונשא אותו למשק רייסקין. כשהתרחקו כמה מטרים, נזרק עליהם דבר-מה. טימופיוב סבר שזוהי פצצה, אך מכיון שלא התפוצצה, לא חזרו לאותו מקום. בינתיים הגיעו עוד נוטרים אחדים והם לקחו את חיימוביץ למשק, אחרי העזרה הראשונה שהוגשו לפצוע ע''י ד''ר ברודינסקי (שנסע לשם בלוית נוטרים מכפר-סבא) נשלח לבית החולים בתל-אביב. כל הדרך היתה הרגשתו של הפצוע לא-רעה והוא אמר שהוא מקוה כי יישאר בחיים. ברגעי חייו האחרונים ביקש למסור שלום לכל החברים.

למחרת בבוקר, בשעת חיפןש העקבות, נמצאה הפצצה שנזרקה על השומרים, והוברר, כי לא התפוצצה משום שנפלה כשהפתיל למטה.


ועדת-השמירה קראה את הקהל להשתתף בהלויה ולחלוק את הכבוד האחרון לקרבן. ב-2 אחר צהרים הוכרז על ביטול מלאכה כללי במושבה וסגירת המושבות והמסעדות.

ההלויה החלה במבוא המושבה, שם חכו כמה עשרות תושבים לארון שהובא מת''א. ליד בית הכנסת אמר הרב ריניק הספד, והחזן אמר ''אל מלא רחמים''. השתתפו פלוגת שוטרים ממשטרת הרצליה-רעננה וכששים שוטרים מכל נקודות השרון.

בר-אדון: רק לרגל המאורעות יכול היה הפועל העברי להכנס לפרדס זה, שסמוך לו נרצח חיימוביץ. לפני זה לא ניתן שם לפועל עברי לעבוד ולשמור, ועוד אנו שומעים עכשיו הכרזות של פרדסנים, שבאפשרות הראשונה יחזירו את הרוצחים שוב לפרדסיהם. אנו מכריזים קבל כל העולם, כי לא נתן שדם זה יישפך לשוא.


ביום השבע להירצחו של יחיאל חיימוביץ שמסר את נפשו על קידוש הארץ והגנתה הוקמה בתוך גינת הפרחים בפרדס, שעל ידו נפל, מצבת-זכרון ועליה נחרת: ''דמי יחיאל חיימוביץ שנתן את חייו על הגנת רכוש עברי וכבוד הישוב''.

14

ציון לחללי כפר-סבא והסביבה: תרצ''ו-תרצ''ז: עמוד 14

| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא