קלוב העבודה

קלוב העבודה


1935


בשנת 1935 אידה פריבר ארגנה את ''קלוב הפועלים'' (''קלוב העבודה'') , ובו עיתונים, שיעורי עברית, חדר משחקי - חברה וחוגים . גולת הכותרת של קלוב העבודה -הספריה, שהיתה פתוחה לכלל ילדים והמבוגרים של המושבה. כמו כן אירח הקלוב פעם בחודש הצגת תאטרון.

קלוב העבודה, כפר-סבא

קלוב העבודב בכפר-סבא
דבר, 25 ספטמבר, 1935
פנת תרבות יחידה לפעולים (ראה תוספת ערב לגליון אתמול) . היום הצגה בכפר סבא מוקדשת להחזקת הקלוב.

נרבה פנות תרבות, אמנות ומחשבה במושבה!
בכפר-סבא נפתח קלוב-עבודה להמוני הפועלים והעולים

דבר, יום ראשון, אוגוסט 04, 1935
קלוב העבודה, הראשון במושבה, אשר בתפקידו לשמש בית-מועד לפעולה תרבותית-חינוכית מכוונת להמוני העובדים נפתח בליל שבת בכפר סבא. הבית המואר בשלט ''קלוב העבודה'' קלט מאות פועלים שעשו את ביקורם הראשון בקלוב ועברו לחצר הגדולה שסודרה במיוחד לפתיחה עם במה גדולה ענודה דגלים (תכלת-לבן ואדום). פתח מזכיר מועצת פועלי כפר-סבא, ח. הכטר, ש. פרידמן, בשם הועד הפועל של ההסתדרות - דיבר על חשיבות הקלוב בהשתרשות העולה במושבה ודרש מאת צבור הפועלים לא להסתפק בנשף פתיחה חגיגי אלא ליצור פינה הסתדרותית עם תוכן תרבותי בה יקבל הפעל ןהעולה החדש את התורה הציונית והסוציאליסטית. נ. הרפז (המרכז החקלאי) אינו מסתפק בקלוב לאחר כל מה שעבר על פועלי כפר-סבא בשנתיים האחרונות. על ציבור הפועלים במקום רובצת האחריות והשמירה שהמושבה לא תחרב בפעם הרביעית מבחינה ציונית והתרבותית. על פועלי המקום להתחיל בבנין בית הסתדרות גדול.
ח. רוקח: (בשם מרכז העליה), מעלה על זכרון את התקופה בה מילא ''הקלוב'' תפקיד חשוב בחיי הפועל. עכשיו מרגיש כל פועל חוסר סביבה חברית, לכן נוצר שוב ההכרח ביצירת קלובי עבודה ופינות תרבותיות. ד''ר בורג, הביא את ברכת התאחדות עולי גרמניה שסייעה בהקמת הקלוב ובהחזקתו. ד''ר בורג פנה לחברים ''הגרמנים'' שישתמשו ויבקרו את הבית הזה.
בירכו עוד א. גורביץ (מפא''י), מ. נויטלר (השוה''צ), אביגדור (''הפועל'').
דב בדר מברך ''בשם מייסדי הקלובים לפני 28 שנים ביפו, בפתח-תקווה ובחדרה.

אידה פריבר (מ''המשוגעים'' ליצירת הקלוב) עומדת על חשיבות המאורע לאחר שלא היה כבר מקום לפועל הבודד לקרוא עתון. היא מודה לכל המוסדות והאישים שעזרו בהקמת הקלוב, תוך תקוה שהמפעל יעזור להרים את קרן התרבות במושבה בכלל ואצל הפועל והעולה החדש בפרט.
את החלק האמנותי מילאו פינקל (''הבימה''), הכנרים בורוכוב ומקהלת הפועלים בשרון בניצוחו של קפלן.


הקלוב: (בית שכור) מכיל 4 חדרים מחולקים לתפקידים מסוימים: חדר קריאה, חדר משחקים, חדר שיעורים וחדר לחוגים ולמסיבות. גם מזנון לארוחות קלות. כל החדרים מרוהטים יפה ובטעם רב. התכנית של המהנדס לוסטיג.


בשבת בבוקר נפתחה בקלוב העבודה תערוכת פסלים ותמונות של הפסל [צבי] ולודבסקי (איש כפר-סבא). במשך היום ביקרו כמה עשרות אנשים בודדים ומהקיבוצים. ולודבסקי נתן ביאורים למבקרים. בס''ה הוצגו כ-40 פסלים ותמונות.
האמן הגיש ליום פתיחת הקלוב במחנה את ''לא נלך מפה'' , פסל המתאר חלוץ העומד על משמרתן. התערוכה תיסגר ביום ב' בערב.


כפר-סבא
דבר, יום רביעי, אוגוסט 28, 1935
- בליל שבת אחרי הרצאת י. בורלא על הספרות החדשה בא''י שריכזה קהל גדול מהרגיל התקיימה מסיבת חברים בהשתתפות הסופר הח' א. גורביץ, מורה ומזכיר סניף מפט''י במושבה, לצאתו לבאר טוביה. הח' הכטר, מינקובסקי וקוזלובסקי הביעו את הערכתם לעבודתו של גורביץ והסופר בורלא סיפר מהחוי הדמשקאי.
הערב ב-7 בקלוב העבודה שיחת חברים עולי תראקיה בהשתתפות הח' זלוטורבסקי.
-עם פתיחת קלוב העבודה ואפשרות פיתוח פעולה תרבותית שיטתית רחבה במושבה כינסה מזכירות מ. פ. כ''ס ישיבה של חברי ועדות התרבות של המועצה, הקבוצים וארגוני הנוער בהשתתפות ב''כ ועדת התרבות המרכזית הח' זנדבנק. בישיבת הועלתה על הפרקר שאלת הפעולה התרבותית וצורותיה בציבור הפועלים הרחב ובין העולים החדשים. לאחר שהחברים הביעו דעות שונות על אופן העבודה וכיוון הפעולות סוכם: המשכת שעורי ערב לסוגי העולים השונים, סידור מסיבות ונפשים אמנותיים תרבותיים, הקמת חוגים וחבר פעולים מכל סוגי הנוער במושבה למען להבטיח פעולה רחבה ומותאמת לפי צרכי צבור הפועלים במקום.


פינה תרבותית לפעולי כפר-סבא
כולם נדרשים לעזרה
דבר, יום שלישי, ספטמבר 24, 1935
שבעה שבועות קיים קלוב העבודה בכפר-סבא, אך כבר שימש מקלט מעט לכמה פעולות תרבותיות, נשפים אמנותיים בהשתתפות משחקי ''הבימה'' וה''אהל'', הרצאות על נושאים שונים, מסיבות מוקדשות לאישים ולמאורעות. בשלושת אלפים איש נהנו מפעולות אלו. המסיבות הקבועות מצאו חד רציני במושבה, ובקרב צבור הפועלים בפרט.
...
...


הכרזות


ההסתדרות הכללית של העובדים העברים בארץ-ישראל

מועצת פועלי כפר-סבא


קלוב העבודה ע''ש זנדבנק

נפתח בבית א. דרוין, רחוב השרון

(מקודם לשכת העבודה)

וישמש כמועדון לתרבות, לעיון ולהרצאות לצבור
הפועלים במושבה, לנוער ולחייל בחופשתו. הקלוב
פתוח מדי יום בשעות הערב. בקלוב עתונות יומית
ועתונות ערב, שבועונים וירחונים וכן עתונות-חוץ
לועזית

בקלוב תערך בקביעות
תערוכת היצירות של הציירים העברים.
התערוכה נפתחה בהצגת הרשומים של הצייר חברנו
אהרן גלעדי

בספריה

נוספו ספרים רבים וחדשים והמדור לילדים ולנוער חודש והורחב.
הספריה פתוחה בקלוב בימים א' ג' ה' בשעות הערב.

ועדת התרבות

poster announcing opening of  the mens working club  in kfar sava. Undated.




יעקב זנבנק נפטר ב-1939

קלוב העבודה: מקבלים שם חדש ע''ש יעקב זנדבנק, ב-1939.



1941


הרדיו

בכפר: פעולת התרבות בכפר-סבא
דבר, יום ראשון, ינואר 12, 1941
... בקלוב זנדבנק יש אולם גדול להרצאות ולאסיפות, וחדר לחוגים. האולם הגדול משמש גם מקום קריאה. בערבים מתכנסים עשרות קוראים ומעיינים בעתונים ובספרים, שומעים רדיו ומשחקים בשח-מט. הקלוב פתוח רק בערבים. יש שמירה מעולה על הסדר והנקיון. הספריה מכילה 1650 ספר ים. , מספר הקוראים 100. דמי קריאה 15 מיל. מחוסרי עבודה מחליפים ספרים בלי תשלום. הספרנית עובדת בהתנדבות. מספר הספרים אינו מספיק. גם הריהוט אינו מתאים לספריה. ...

פירסומת לרדיו, 1938 פירסומת בספר ציון: לחללי כפר-סבא והסביבה
למען השמירה והבטחון בכפר סבא
לוקט וסודר ע''י שלמה אנגל
אדר ב' תרצ''ח 1938:

פילקו רדיו

מכשיר מוסיקלי בעל איכות מעולה

מודלים 1938 במחירים נוחים

הסוכן לכפר-סבא

ישראל גינזבורג

מחסני רדיו מוסיקה אינטרנציונל בע''מ

תל-אביב רחוב אלנבי 54 תלפון 3857


פירסומת לרדיו פילקו, 1937

פירסומת מעתון "דבר" ינואר 15, 1937

אברהם דרויאן חשבון לרדיו, 1937

אינטרציונל
מחסני רדיו-מוסיקה בע'מ
רחוב אלנבי 54, תל אביב ארץ ישראל
תל-אביב 27.4.37
לכ' דורין אברהם

הננו בזה לאשר כי קבלנו עלינו אחריות תיקונים על רדיו מס. 37-8650 שנמכר/שנשכר לך ביום 27.4.37 למשך 12 חדשים מאותו יום. כנגד קלקולים ברדיו הבאים מתוך חסרונות במבנה ובחמרים שבמכונה הננו מתחילים להחליף את כל החמרים אשר יתקלקלו מתוך סבות אלה בחנם במשך זמן תוקף הגרנטיה, אבל לא נהיה אחראים כנגד כל נזק הנגרם על ידי שמוש בלתי נכון או שבירה במזיד. אחריות זאת אינה כוללת את המנורות הנותנות עם הרדיו הזה. מנורות אלה נתנות באחריות של שלשה שבועות והננו מתחיבים להחליף כל מנורה מקולקלת במשך זמן זה מחסני רדיו מוסיקה אינטרנציונל

[חתימה]


1943


חדר קריאה, קלוב העבודה, בית הפועלים, 1943
חדר קריאה, קלוב העבודה ע''ש זנדבנק, בית הפועלים, 1943

portrait of  Yaakov Sandbank  1896/7-1939 Memorial board(?) portrait of  Rudolph Reuven Strauss ( -1936) statue possibly by zvi woldavsky portrait of  unknown possibly mendel  killed 1938 Map of Eretz Yisrael, 1930 Memorial sign for Rudolph Reuven Strauss Poster1943 Library sign
יעקב זנדבנק
טבת תנ''ז - כ' סיון תרצ''ט
1896/1897-1939
לוח זכרון(?) רודולפ ראובן שטראוס
(1912-1936)


מזכרת נאמנה הוקמה לו ביום השנה למותו, בקלוב העבודה בכפר-סבא. ביזמת התאחדות עולי גרמניה סודרה ספריה על שמו, אשר היסוד לה שמשה ספריתו הפרטית, ספריה זו שרובה מוקדשת לבירור דרכו של הצעיר העברי בגולה והפועל העברי בארץ נמסרה לועדת התרבות שקבעה לה פנה יפה בקלוב-העבודה. "

פסל "לא נלך מפה" מאת צבי ולודבסקי
צבי ולודבסקי (1892-1957) היה איש צנוע, מכניס אורחים, חובב חברת אנשים, אציל נפש; ביתו בכפר-סבא שימש כמרכז אמנותי במשך שנים רבות, ובו נערכו תערוכות שונות

התמונה על יד השלט היא בלתי ידוע , אבל יכול ליהות מנדל לייכטנשטיין שנפל בחלל ב-1938.

ליכטנשטיין, מנדל
נולד בריפין (פולין) ב-1915. עלה לארץ ב-1935 והצטרף לאחד הקיבוצים של הנוער הציוני, ''המפלס'' בכפר-סבא. לאחר מכן עבד כפועל חקלאי במשק קלמניה. ב-19.7.38 בעת עבודתו בהשקאה הותקפו הוא וחבריו בידי כנופיית ערבים מכפר מיסקי (ליד טירה). הוא נפצע פצעי מוות ומת בבית-החולים ''בילינסון''. הובא לקבורה בכפר-סבא.

מפה ארץ-ישראל, קרן היסוד 1930

שלט קטן על ארון מתכת:

ספריה למזכרת

רודולף ראובן שטראוס ז''ל
נולד בגרמניה 10 ספטמבר 1912,
נפל חלל ב-23 אוגוסט 1936
בזמן המאורעות תרצ''ו

פוסטר

אין גאולת העולם
בלי גאולת ישראל

מאי 1, 1943

השלט של הספריה:

הסתדרות כללית של עובדים העברים בא''י
ספריה
ע''י ועדת התרבות

memorial board detail
פרט מן הלוח הזכרון


הכרזות


מועצה מקומית כפר-סבא


הודעה

ועדת התרבות של המועצה המקומית,
השאילה ספרי קריאה לספריה בקלוב זנדבנק
לפי ההסכם שבינינו, ניתנת האפשרות לכל
תושבי המושבה לשאול

ספרים לקריאה

באותם התנאים הקיימים לגבי הקוראים
הקבועים של הספריה בקלוב זנדבנק.

ועדת התרבות
שע''י המועצה המקומית

כפר-סבא, 6.6.1943

poster announcement of library borrowing service 6/6/1943