כפר-סבא, מאת שלמה אנגל


| התוכן | עמוד קודם | עמוד הבא

 צילום פורטרט: ברוך פריבר


ברוך פריבר

ברוך פריבר נולד בסוסנוביץ שבפולין בשנת תרנ''ג (1893) לאביו מנחם מנדל, סוחר תבואות ובעל טחנת קמח, ולאמו שרה פריידל לויצקי, משושלת רבנים. נתחנך ב''חדר'' שנועד לבנים של ''פני'' העיר ומורין הוזמנו במיוחד מליטא. מילדותו היה חדור הכרה ציונית, והיה במייסדי אגודת הנוער ''בני-ציון'' בסוסנוביץ.

ב. פריבר מספר : ''עליתי לארץ ב- 1909 . עבדתי בפרדסים ובכרמים בפתח-תקוה. במסיבת ט''ו בשבט (1910) בקלוב הפועלים בפ''ת פגשתי את ב''צ זטלר, ממנהלי עבודה בכ''ס והוא הסכים לקבלני לעבודה בתנאי, ששכרי יהיה כמו של פועל ערבי ( 2 בישליקים במקום 3 שמקבל פועל עברי) בגלל שהנני צעיר. אחרי חדשיים עבודה אצלו עברתי לעבוד אצל אליהו אוסטשינסקי ששילם לי שכר מלא. בסוף השנה חזרתי לפ''ת ועבדתי בפרדס קרול בו עבדו רק פועלים עברים. בטפלי במנוע הבאר נקטעה ידי הימנית''.

על אף האסון התמיד בחקלאות בכפר-סבא כמנהל עבודה במטעי השקדים ובחורשת האקליפטוסים. ב-1913 הצטרף ל-12 מתיישביה הראשונים של כפר-סבא. מאז ממשיך לגור בה, בהפסקה של שנים אחדות, בעת שהמושבה נהרסה שנית בפרעות מאי 1921. ביתו שימש כבית-ועד לפועלי המקום, ב- 1922 נשא לאשה את אידה בת שרגא באבסט מאסטוניה.

בשנים 1921-24 ניהל את מוסדות ההסתדרות בפתח-תקווה. ב-1925-28 גר בטבריה ושימש כמנהל קופת-חולים במחוז הגליל ועמק הירדן,

בתחילת 1929 חזר לכפר-סבא וניהל את סניפי קופת-חולים בשרון. המרפאה הראשונה בכפר-סבא הוקמה ביוזמתו. בביתו ובחצרו נמצא ''סליק'' נשק של ''ההגנה''.

בשנים 1943-50 ניהל את מחלקת מס מקביל של קופת-חולים במחוז.

ב-1951-53 ניהל בית-חולים של ההסתדרות לחולי שיתוק, ''בית פינסטון'', ברמות-השבים. עם צאתו לפנסיה (1953) חידש את מישקו החקלאי.

אידה פריבר (1902) עלתה ב-1921. פעלה בשליחות ההסתדרות (תרבות) והסוכנות היהודית (קליטת העלייה), במחנות ובמושבי עולים. פירסמה סיפורים רבים. ספריה : ''אדם חדש נולד'', ''אורות באופק'', ''בטרם שחר'', ''בסערת התקומה'' ו''בין המצרים'' , צאצאיהם : נחמה, יוסף ואיתן.

48


| התוכן | עמוד קודם | עמוד הבא