אזרח הכבוד הראשון, שר האוצר פנחס ספיר

אזרח הכבוד הראשון, שר האוצר פנחס ספיר


בעמדו בראש המאבק על עבודה עברית זכה להיות בין השפוטים לארבעה חדשי מאסר עם עבודת-פרך. המערכה השניה היתה המערכה על השגת זכויות אזרח וזכות בחירה לכל תושבי המקום, פועל ובעל נחלה. מערכה זו הוכתרה בהצלחה ב-1937 , עם התמנותה של המועצה המקומית על-ידי המושל הבריטי, והסתיימה ב-1939 עם בחירת המועצה הנבחרת הראשונה.

פורמאלית עזב ספיר את התפקידים המקומיים כשהתמנה לשר, ב-1955 . אולם הסתלקותו הפורמאלית לא שינתה את מידת התעניינותו בנעשה במקום מגוריו האהוב עליו. הוא לא השתתף בוויכוח על הפיכת מעמדה המשפטי של כפר-סבא ממושבה לעיר. ''גם כפר יכול להיות גדול ומפותח '', אמר.

בין אלה המשכימים לפתח ביתו לא רק מנהלי מפעלים ומוסדות, או פקידים בכירים הבאים לסדר עניין במכוניתו הדוהרת בין כפר-סבא לירושלים או לתל- אביב, אלא גם תושבי המקום, הרואים בו את נציגם בממשלה ופונים אליו בבקשות לתיקון עיוותים ביורוקרטיים. בקשתם מוצאת תמיד אוזן קשבת, בעניינים קטנים כבעניינים גדולים.

פנחס ספיר נולד בשנת 1907 בסובלקי שבפולין. הוא הצטרף להכשרה של '' החלוץ'' במקום הולדתו וכבר בשנה הראשןנה נקרא לרכז את ענייני הכספים של מרכז ''החלוץ'' בוורשה ונהיה מהפעילים המרכזיים בו. עם עלייתו לארץ, בסןף 1929 , נעשה פעיל בתנועת הפועלים בארץ.

'',ב-1937 , בהיותו נתון לדאגות כפר-סבא במפעל המים, בקופת ''מילווה בענייני 'ההגנה' (חבר ועדת הבטחון) ובשאר העניינים, הוזמן לנהל את חברת המים הגדולה ''מקורות'' ובה נוצרה לראשונה השותפות בינו ובין לוי שקולניק, הוא לוי אשכול. שותפות זו נמשכה עד יומו האחרון של אשכול, ומכאן ואילך גדלה והלכה שרשרת התפקידים המרכזיים שהוטלו על פנחס ספיר במסגרת הפעולות של המדינה בדרך.

261


| התוכן | עמוד קודם | עמוד הבא