כפר-סבא המשוקמת

כפר-סבא המשוקמת


המתנחלים הבינו, שקימום הישוב מצריך בראש וראשונה ארגון מוסדות ציבור והקמת הנהלה לישוב. אך התברר, שכל המסמכים הנוגעים לישוב, לרבות ספרי האחוזה שנערכו על-ידי אנשי המקום, נקברו באחד מפרדסי פתח-תקווה והם לא נמצאו עד היום. מרבית תושבי המקום לא הצליחו לקבל פיצויים כלשהם מהממשלה התורכית ונשארו תלויים בחסדם של המוסדות היהודיים. היה זה ועד הצירים שהחליט לעשות לשיקומה של כפר-סבא. הושגו הלוואות מחברת ''חירום'' בשביל כל אחד מתושבי המקום, בסך 700 לי''מ, בתשלומים למשך 20 שנה, בריבית של 4 אחוזים.

בכסף זה תיקנו את הבתים ההרוסים, העבירו את המשפחות מפתח-תקווה לכפר-סבא וכוננו מחדש את הישוב. נערכה רשימת הנזקים שנגרמו על-ידי הצבא התורכי, בהנחה שהדבר יאפשר לבקש פיצויים. ועדה מיוחדת שבדקה את המצב אישרה, שרוב מטעי השקדים והזיתים וכרמי הגפנים נעקרו וגם מרבית הבניינים נהרסו והם זקוקים לשיפוץ כללי כדי להתאימם למגורים. אולם ההפיכה שבוצעה בתורכיה שמה לאל כל התביעות הללו.

ראש ועד הצירים של ההסתדרות הציונית, מ. אוסישקין, עמד לימינם של תושבי כפר-סבא ופעל למען החייאת הישוב מהריסותיו יחד עם האגרונום אטינגר שעמד בראש המחלקה להתיישבות. הם הקציבו אמצעים לשם נטיעת 10,000 עצי אקליפטוס, כדי לנטוע יער על שטח של 300 דונם בגבולה הדרומי של כפר-סבא (בגבול מגדיאל).

ועד מושבת ''כפר-סבא'' פתח-תקווה

''לכבוד מנהיגנו הגדול, פרופסור חיים וייצמן ולחברו בעבודה, העסקן מר מ. מ. אוסישקין

''מנהיגים מאוד נכבדים !

''תושבי כפר-סבא, שבנו אותה המושבה העלובה שבחרבת לגמרי מסיבת המלחמה הנוכחית, פונים אליכם, מנהיגים נכבדים, בבקשתם זאת.

''כפר-סבא היא המושבה היחידה בארץ ישראל שנחרבה. מסיבות סטרטגיות עמדו האנגלים המנצחים כעשרה חדשים דרומה מכפר-סבא, מרחק של רבע שעה, והתורכים התבצרו בכפר-סבא. הם השתמשו בה ונשארו עשרה חדשים על מקום

122


| התוכן | עמוד קודם | עמוד הבא