פרופ' משה צבי סגל

פרופ' משה צבי סגל


פרופ' משה צבי סגל

פרופ' משה צבי סגל, מגדולי חוקרי

המקרא וממניחי היסודות להוראת המקרא באוניברסיטה העברית בירושלים, היה בין המתנחלים החדשים בכפר-סבא בתום מלחמת העולם הראשונה.

עם בואו לארץ כחבר ועד הצירים, לפי הזמנת פרופ' חיים וייצמן, רכש חלקת אדמה ומסר אותה לעיבוד לאחד מבעלי הנחלאות הראשונים, אך הוא עצמו חזר לאנגליה. בשנת 1926 בא לארץ והצטרף לקבוצה הראשונה של העובדים המדעיים באוניברסיטה העברית ומונה כמרצה למקרא ולבלשנות שמית במכון למדעי היהדות. בתפקידו זה הניח את היסודות להוראת המקרא. בהגיעו לגיל 73, פרש לפנסיה. בהגיעו לגיל 80 עבר לגור בבית שהקים בכפר-סבא.

בעשר השנים שבהן ישב פרופ' סגל בכפר-סבא עשתה העיריה למען האדרת כבודו של המלומד הדגול על-ידי עריכת חוגים לתנ''ך, וכן נערכה עצרת- עם לכבודו במלאת לו 80 שנה.

עם מותו (ביום ו', י''א בטבת תשכ''ח - 12.1.68 בגיל 91 ) קבעה החברה לחקר המקרא בישראל, בשיתוף עם העיריה, יום עיון אזורי לחקר התנ''ך הנערך מדי שנה בשנה בכפר-סבא. באזכרה שנערכה בשלושים בבית הנשיא השתתף גם בנו של המנוח, הלורד שמואל סגל, שסיפר כי אביו, שאותו ראה ימים אחדים לפני מותו, ביקש ממנו שלא ייאמרו דברי הספד בלוויה.

בכינוס הזכרון שנערך בכפר-סבא סיפר ראש העיריה, ז. גלר, על הקשרים האמיצים שקשר המנוח עם העיר בעשר השנים האחרונות שאותו עשה בכפר-סבא.

פרופ' סגל פירסם 140 ספרים ומחקרים מקיפים וביניהם פירוש ספרותי לכל התנ''ך, מבוא לתנ''ך, פירוש לספר שמואל, פירוש לספר בן-סירא, דקדוק לשון המשנה ועוד. שנים אחדות לפני מותו יצא ''ספר-יובל'' מקיף של מחקרים מדעיים מקראיים לכבודו. היא זכה בפרס-ישראל לשנת תשי''ד במדעי היהדות, ופעמיים בפרס-ביאליק.

השאיר אשה (בת הרב א. פרומקין) שנפטרה אף היא בכפר-סבא, ושלושה בנים.

קברם של פרופ' סגל ורעיתו נכרה בשורה הראשונה שבבית-הקברות בכפר-סבא.

366


| התוכן | עמוד קודם | עמוד הבא