הגלגל: דו שבועון: לבעיות העולם ולקול-ירושלים

יוצא לאור על-ידי לשכת המודיעין הממשלתית בירושלים, מטעם מיניסטריון המודיעין הבריטי

| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא

פינת המאזין

רשמי מאזין
פינת הנוער

דבר אחד יש בשידורי פינת הנוער המעורר תמיהה, והוא שאין מבחינים בהם בין גיל לגיל. רצוי היה לשמור על הגבול בין פעוטים לקשישים ולקבוע תכניות לאלה לחוד ולאלה לחוד. אל יהא תפקיד פינת הנוער קל בעינינו, כי עליה להעניק יסודות של השכלה ותרבות בצורה טבעית, חיה ומשעשעת.

התכנית, שהוגשה על ידי משה ברונזאפט ביום ד׳, כ״ד באב (25 באוגוסט) היתה דוגמה נאה לתכנית, שיש בה כדי לצאת ידי חובת כל הגילים. הוא נתן בתכנית "חזית ועורף" (חיילים לילדים וילדים לחיילים) חלוקה נאה בין שיחה לשירה. אבל יש לומר כי הוא מבקש בעיקר להתאים את עצמו לטעם הקהל וסומך על השיר החביב על הקהל הצעיר. והלא תפקידה של פינת הנוער הוא גם לחנך לטוב ממה שמצוי. אף על פי שמקהלתו החלשה אינה מסוגלת כראוי להשמיע את קולה ברדיו, חשוב היה כאן שיתופם של הילדים. יש לציין לשבח את הילדה מרים, שקראה שירים אחדים.

ביום ו׳ שלאחר־כך שמענו, בפעם הראשונה בפינת הנוער, את שירי מרים שטקלים, מפיה גופה, שירים הקרובים מאד לעולם הדמיון של הילד. נדמה כי במקרה זה מוטב היה לשתף את הילדים עצמם בזמרת שיריה של המחברת, תחת זמרת מבוגרת, שלא הצליחה כל צרכה לתפוס את פשטות שירי הילדים ולהבליט את החן שבהם, אלא שרה אותם ברצינות המקובלת של אריות מתוך אופירות. ולא תמיד היתה, המנגינה מתאימה לתוכן השיר.

"שידור של בעלי־חיים", מוגש על ידי אדית בלום (יום ב׳, כ״ב באב) הצטיין בחן שקט, בתוכן ובביטוי, ואילו היה בשידור קצת יותר קצב, כי אז היתד, התכנית מוצלחת ביותר.

״עליזה בממלכת כלי־הזמר״ סיימה ביום ב׳, כ״ט באב (30 באוגוסט) את סיורה בעולם כלי־ד,נגינה. כוונתה של הגב׳ דוסטרובסקי, שהגישה תכנית זו, לתת לילדים מושג מן הכלים השונים, עוררה עניין בשמות העליזים של קבוצות הכלים וברב־ גוניות הסיפור. אבל שאלה היא, אם נחוץ לתת בפינת הנוער מקום לשורה של תכניות, שזה עתה נסתיימה בשידור מיוחד לבתי־הספר, שנמשך שנה תמימה, — ובפרט שהשידורים הקודמים היו יסודיים למדי מבחינת תיאור הכלים והתפתחותם. מסוכן לפרש את המוסיקה על ידי דוגמה אחת בלבד, תחת להשאיר לילד מקום רחב בדמיונו, כאשר היה בתכנית "עליזה בתהלוכת החיות". ולא עוד אלא שבמוסיקה היפה של סן־סאנס אין הילד הארץ־ישראלי מתאר לעצמו כלל ברבור עצוב, כיון שלא ראה מעודו ברבור כמצוי בבריכה במדינות הים

. אגב : ״עליזה בממלכת כלי הזמר״ מזכיר מאד את הספר Alice in Orchestria שהופיע באמריקה. מתוך החומר הזה, שהיה מיועד לילדי אמריקה ועובד בידי הגב׳ דוסטרובסקי לפינת הנוער שלנו, חדרו לתכנית כמה דוגמאות, שהן זרות לחלוטין לרוח הילד בארצנו. בדרך כלל רצוי לשאוב מתוך הספרות הפדגוגית של עמים אחרים, אבל רק אגב התאמה יסודית של החומר לדרישות המיוחדות של ארצנו. אבל "דבר בשם אומרו" הוא מידה נאה, מכל מקום.

הסכת והשכל

יום ד׳, כ״ד באב (25 באוגוסט). מסקנותיו של הסופר דב קמחי, בסקירתו המסבירה על חיי המשורר מיכ״ל ויצירתו, ודאי סייעו להבנת המשורר. אבל יש להעיר כי בסקירות כאלה ראוי להרבות יותר בדוגמאות מיצירותיו של המשורר עצמו, כדי שהשומע הצעיר יוכל להיווכח בצדקת ההנחות, תחת להרהיב את הדיבור על פרטים שאינם מעלים ואינם מורידים. יום ה׳ (כ״ה באב). הרצאת הד״ר א. קצ׳לסקי על "הנוזל שבעורקינו" היתה, עממית ומחכימה. הוא ידע למזג ענין מקצועי עם דופק הזמן הפועם בחיינו. הדברים היו ברורים ומועילים להבנת ערכו של עירוי־הדם במלחמה הזאת. ביום ו׳ שמענו מפי ה׳ יצחק מולכו קריאות מתוך ספרו העומד להופיע : "שבת בחיי הריפובליקה היהודית בסלוניקי". לא תמיד מסוגל הסופר להקריא בעצמו מיצירותיו. על ידי הקריאה הפגומה־במקצת לא נתקבל רושם ברור מן התוכן, שהוא ודאי מעניין ואקטואלי ביותר.

פינת החייל

ד,תסכית לחייל העברי "טוברישץ וורובייצ׳יק" מאת אשר ביילין היא סטירה חיננית על מאורע קל שהצחיק זה לא כבר את הישוב מדן ועד באר־שבע. מעשה בחייל יהודי שרצה ליהנות קצת מחופשתו ובא לידי המצאה : הוא עבר בקיבוצים והציג את עצמו כחייל סובייטי וזכה בכל מקום לקבלת פנים נלהבת, לתשפוכת נאומים ולסעודות דשנות. א. ביילין השכיל לצמצם את כל המעשה המבדח הזה במסגרת־תסכית קצרה. כדאי הדבר שהרדיו יזכה את מאזיניו פעם בפעם בחומר הומוריסטי מעין זה, לקוח מן ההווי, שיש בו כדי לבדח את הדעת וליטול את העוקץ המכאיב מכמה תופעות שבחיינו הציבוריים

.פ. מ.

מוסיקה של ימינו

שבוע של חיבורים מן הזמן החדש ביותר היה השבוע הזה. ביחוד _ של קומפוזאטורים רוסיים ויהודיים. בכללם לא היו מסוגלים לפזר את המבוכה, בה אובדת כיום גם דרכם של המוסיקאים הטובים ביותר; ורק לעתים רחוקות אפשר לגלות בהם מגמה יותר עמוקה, משהו מן התחושה הבטוחה של הגאון, היוצקת את הסמלים הצליליים במטבע מוחלט, בדפוסים ההולמים אותם בהחלט. גם החיבורים שהושמעו לנו בשבוע שעבר נושאים עליהם חותמו של המשבר העובר

24

  Photo: Inside Front Cover

| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא

|